«Наше місто»: читачі обрали кращих

Дипломи читацького рейтингу «Наше місто» не ховають на полиці і в шухляди: їх гордо вивішують на самому видному місці. Гордо   тому що це сама справжня, чесна, народна нагорода. І висувають номінантів рейтингу, і голосують за них самі чернігівці — читачі газети «Семь дней». І ось вже в п'ятий раз ми з вами пережили такі хвилюючі кілька місяців — висунення, голосування і, нарешті, нагородження кращих.
 
30 березня в парк-готелі «Чернігів» відбулася урочиста церемонія вручення почесних дипломів рейтингу «Наше місто». Вели її відомий чернігівський шоумен Андрій Соколов і головний редактор газети «Черниговские новости: cемь дней» Любов Авраменко. Хвилювалися і номінанти, і ті, хто вручав нагороди та квіти.



 
Вчора і завтра


Почалося все в 2006 році, буквально з кількох номінацій: тоді редакція за допомогою читачів вирішила визначити кращі підприємства нашого міста. І як виявилося у результаті, цей рейтинг народних симпатій став цікавий і читачам, і самим підприємцям. Нагорода городян — це ого який стимул!
 На хвилі успіху вирішено було проводити рейтинг щорічно, розширивши кількість номінацій. І сьогодні їх ні багато ні мало — 24! Особистості, події, підприємства... Є навіть рубрика «Скандал року».
Ми брали абсолютно всі заявки, а вже потім відбирали людей, підприємства, події, за які було подано найбільшу кількість пропозицій.

 Особливо зворушливо було, коли дзвонили школярі: «А можна нашу вчительку вписати у ваш рейтинг?» Звичайно, можна! До речі, про важливість рейтингу для Чернігова і чернігівців добре сказала Олена Миколаївна Мрія, яка стала переможницею в номінації «Учитель року»:
- Мої учні тепер по праву пишаються своїм учителем. І я думаю, це маленькі насіння того, що в майбутньому наше місто буде пишатися ними!

 Після висунення номінантів — не менш хвилюючий період. Голосування, яке тривало кілька тижнів. І знову: очікування, змагання, тривога... Кожного тижня перед виходом газети надходили дзвінки від нетерплячих вболівальників: «Ну як там? Наш - перемагає? А скільки голосів?»
 Нарешті підсумки підбито, дипломи готові, про кожного з переможців рейтингу знято невеликий відеокліп. І — кращі з кращих виходять за нагородою!
 
Двадцять чотири лідера


Здається, рейтинг «Семи дней» охопив всі сфери життя міста: в ньому брали участь агентства нерухомості та турбюро, страхові компанії та банки, спортсмени та співаки, вчителі та лікарі...
 Політик року в рейтингу «Наше місто» — народний депутат України, член бюджетного комітету Верховної Ради, "регіонал" Сергій Андрос — привітав усіх, хто став у цьому році лідером рейтингу, з визнанням читачів. А самої нагороди дещо здивований:



— На сегодняшний день политики, особенно народные депутаты, ― это особый такой раздражитель в нашем обществе… Но я могу сказать коротко, по-военному: «Служу народу Украины!»

Красномовний, як і належить людині творчій, і переконливий, як годиться людині військовому, був майор Олександр Шевчук, начальник та художній керівник Військово-музичного центру Сухопутних військ ВС Україні. Він отримав нагороду в номінації «Культурний діяч - 2011». Завдяки творчій майстерності колективу, яким керує Олександр Іванович, про Чернігів знають не тільки в Україну, а й за кордоном!

— Мы только недавно приехали из Франции, где представляли Украину на большом фестивале-карнавале. В нем принимали участие коллективы из Франции, Чехии, Германии, Голландии и других стран. И вы знаете, когда во Франции звучит гимн Украины и поднимается наш флаг… Когда наше выступление ставят в финал — и так и говорят: «Потому что лучше вас просто нет!» — какая же гордость охватывает за нашу страну и наших людей!

Мы украинцы, у нас свой темперамент, менталитет, характер. Нас очень тяжело переломить. Но потому мы и добиваемся успеха!
А этот конкурс всех нас связывает невидимыми ниточками. Пройдет время, а память и ощущения сегодняшнего праздничного дня останутся с нами навсегда! Но надолго расставаться не будем: приглашаю всех 6 апреля в филармонический центр, на наш концерт!  Девятого мая — на площадь, где мы выступим перед торжественным салютом… А 25 мая вы увидите, как под звуки военного оркестра будут танцевать 430 пар. Музыка и теплое общение — что может быть лучше этого? Ничего!

 Номінація «Скандал-2011» виділяється серед інших. Нагороду в ній отримали представники громадської організації «Демократичний Альянс», яка організувала протести чернігівців проти підвищення вартості проїзду в міському транспорті та альтернативний перерахунок пасажиропотоку.

 Зусилля не були марними: проїзд в маршрутках хоч і піднявся в ціні, але не до трьох гривень, як хотіли перевізники, а до двох з половиною. Але і з цим тарифом громадські не погодилися. Протягом тижня активісти організації заміряли пасажиропотік на маршрутах №11 та №12, за якими подавало свої розрахунки підприємство-перевізник. Результати дослідження вразили: вже з 15-відсотковою рентабельністю вартість проїзду повинна становити максимум... 1 гривню 35 копійок! Виявилися й інші цікаві подробиці, зокрема, про так звану «оренду» - система розрахунків, яка існує у перевізників. За фактами виявлених правопорушень були направлені скарги до контролюючих органів України та регіону. І активісти «ДемАльянсу», отримуючи нагороду, не забули подякувати тим, хто підтримує їх у боротьбі за справедливість:
— Очень приятно, что наша борьба за улучшение транспортной системы города была замечена и оценена черниговцами!
 
І знову — вперед!


Теплих слів було сказано багато: приємно нагороджувати гідних, шанованих людей. Але вручення нагород рейтингу «Наше місто» — це не просто яскравий момент у біографії міста і городян. Це привід для кожного, хто живе і працює в Чернігові, стати трохи кращим, докласти трохи більше зусиль, придумати і втілити щось нове. І заслужити головну нагороду - визнання тих, хто живе з нами поруч. Адже справа не в дипломах - справа в людях!
 
Переможці рейтингу «Наше місто–2011»

 

  • 1. «Автосервіс, магазин автозапчастин, АЗС» — магазин «Авточохли»;
  • 2. «Адвокат, юрист, нотаріус» — юрист Ігор Любенко;
  • 3. «Талант-2011» — переможець конкурсу «Чернигов — город талантов» співак Євген Мацак;
  • 4. «Аптека-2011» —  міжлікарняна аптека №206;
  • 5. «Політик-2011» — народний депутат України Сергій Андрос;
  • 6. «Банк, страховая компанія» — страховое товариство «Гарантія»;
  • 7. «Кафе, ресторан» — гриль-паб «Сенатор»;
  • 8. «Салон краси, перукарня» — салон «Чарівниця»;
  • 9. «Магазин будівництва, меблів, интер'єру» — магазин напольних покриттів, декору та фасадних матеріалів «Підрахуй»;
  • 10. «Магазин взуття, одягу» — магазин Modiliani;
  • 11. «Магазин побутової, комп'ютерної техніки» — магазин «Эльдорадо»;
  • 12. «Продовольчий магазин, супермаркет» — «ЕКО-маркет»;
  • 13. «Туристичне агентство» — турагентство «Юніон-Тур»;
  • 14. «Фітнес-центр, лазня» — банний комплекс «Княжий град»;
  • 15. «Агенція нерухомості» — АН «Гарант житло»;
  • 16. «Бізнесмен-2011» — Андрій Склярець (компанія «Базис»);
  • 17. «Вчитель-2011» — Олена Мрія, вчитель початкових класів школи №25;
  • 18. «Культурний діяч» — засл. арт. України Олександр Шевчук;
  • 19. «Лікар-2011» — дільничний терапевт міської лікарні №2 Ірина Любухіна;
  • 20«Спортсмен-2011» — олімпійська чемпіонка член збірної України з кульової стрільби з пістолета Олена Костевич;
  • 21. «Подія-2011» — міжнародний турнір «Король рингу»;
  • 22. «Скандал року» — подорожчання проїзду у міському транспорті;
  • 23. «Шоу-2011» — шоу «Час нових героїв»;
  • 24. «Меценат-2011» —  почесний президент благодійного фонду ім. О. Молодчого Олександр Шкурат.