• Главная
  • Сообщения
  • Новости
  • Оголошені переможці IV конкурсу професійної журналістики «Честь Професії»

Оголошені переможці IV конкурсу професійної журналістики «Честь Професії»

25 квітня 2013 р. на урочистій церемонії були оголошені імена переможців IVконкурсу професійної журналістики «Честь професії 2013». Організатори конкурсу – Незалежна Асоціація телерадіомовників та Українська Асоціація Видавців (УАВПП). Цього року на конкурсу було подано рекордну кількість заявок – 936, що майже удвічі більше, ніж торік (509 робіт).

Найбільша кількість матеріалів була подана у номінацію «Кращий матеріал з громадянською позицією» - 265 робіт. «Краще подання складної теми» зібрало 174 журналістські роботи. У номінацію «Надія журналістики» подано 156 заявок. 135 матеріалів змагалися за перемогу у номінації «Краще подання резонансного матеріалу». «Кращим журналістським розслідуванням» прагнули стати 99 конкурсні роботи. Спеціальна номінація «Кращий матеріал про захист прав людини в Україні», створена у партнерстві Програмою розвитку ООН в Україні та Посольством Великої Британії в Україні, зібрала 106 журналістських робіт. 25 робіт з поданих на конкурс в п’яти основних номінаціях, стали претендентами на здобуття спеціального призу від компанії Amwayза «Кращий матеріал, що надихає на створення власного бізнесу».

Переможці в основних номінаціях конкурсу отримали іменні кришталеві стелли, сертифікати на $1000, дипломи, призи від компанії КАТА, а також квіти від торгової марки «Камелія». Переможець у спеціальній номінації отримав іменну кришталеву стеллу, диплом та планшетний комп’ютер (iPad Mini).

Участь у церемонії нагородження взяли Рікарда Рігер, в.о. постійного представника ПРООН в Україні, Саймон Сміт, надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні, Уейн Шарп, керівник програми «У-медіа» Інтерньюз Нетворк.

Олексій Погорелов, генеральний директор Української Асоціації Видавців (УАВПП): «Пишаюсь тим, що українські журналісти прагнуть визнання – це найкраще свідчення факту, що професійна журналістика жива і розвивається! Адже поганий той журналіст, якого все влаштовує, який не докладає зусиль до самовдосконалення та не потребує визнання. Дякую усій команді, яка півроку працювала на цей чудовий результат – не тільки працівникам і працівницям двох наших асоціацій, але й усім партнерам, без підтримки яких нам було б у багато разів важче. «Честь Професії» нарешті стала «українським пулітцером», і тепер ми не маємо права не розвивати конкурс у наступні роки!»

Катерина М’ясникова, виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників: «Нас приємно вразила така велика кількість робіт, яку було подано цього року на конкурс. Це свідчить про те, що конкурс стає популярнішим у журналістському середовищі, і перемога у ньому є почесним визнанням щоденної якісної журналістської роботи. Також хочу акцентувати на тому, що конкурс набуває все більшого національного розповсюдження. Звичайно, нам є над чим працювати, але той факт, що журналісти, які працюють у ЗМІ різних типів з усіх куточків країни, переконує нас у тому, що премія «Честь професії» є потрібною та важливою для сучасної української журналістики».

Переможцями конкурсу «Честь професії» 2013 році стали:
Номінація «Кращий матеріал з громадянською позицією» - Станіслав Ясинський, кореспондент програми ТСН-Тиждень студії «1+1» із роботою «Сусіди дяді Сірьожі».
Фіналісти:
Олена Антонова – журналіст ТРК «Юніон» (м. Макіївка, Донецька обл.), робота «Легальна альтернатива ігровому бізнесу».
Олександр Івахнюк – коментатор, «ТРК «Радіо-Ера», журналіст інтернет-видання «Українська правда», робота «Велопоїздка Київ-Керч через Кубань».
Олександр Миронов – старший інспектор сектору зв’язків з громадськістю УМВСУ у Вінницькій області, робота «Сільська правда дільничого».
Галина Петрушка (Роспопа) – автор проекту і ведуча програми «ПРАВОкація» на телеканалі ZIK (Львів), робота «Ліки. Побічна дія – невідома!».
 
Номінація «Краще журналістське розслідування» – Денис Бігус, журналіст телеканалу ТВі, робота «Укртрансгаз: від пенсіонерів до президента».
Фіналісти:
Анна Бабінець – журналіст агенції «Слідство. Інфо», робота «Міжсезоння владних чемпіонів».
Максим Романюк – журналіст проекту «Народний контроль» на телеканалі ZIK (м. Львів), робота «Чи мають право перевізники підвищувати тарифи?».
Любомир Ференс - журналіст каналу ТВі, робота «Карпатське Межигір’я Януковича: на що витрачають 24 мільйони державних гривень?».
Ярослав Чепурний – кореспондент Миколаївської обласної правозахисної громадської організації «Центр журналістських розслідувань», робота «Охота на зораки».
 
Номінація «Краще подання складної теми» – Буткевич Богдан, спеціальний кореспондент журналу «Український Тиждень», робота «Мережеве болото».
Фіналісти:
Ольга Веснянка – журналістка української редакції Deutsche Welle, робота ««Євро-2012»: ромам не місце у Києві?».
Денис Данько – журналіст програми «Гроші» телеканалу «1+1», робота «Борги Президента».
Віра Єдемська – заступник головного редактора тижневика «Семь дней», робота «Неопалимые».
Олексій Кутєпов – журналіст телекомпанії «1+1», робота «Оксана Макар. Переосмислення».
 
Номінація «Краще подання резонансного матеріалу» — Ігор Колтунов, журналіст програми «Агенти Впливу» телеканалу, роботаНТН, робота «Скандальне МВС».
Фіналісти:
Авторський колектив програми «Постскриптум»  «34 каналу» (м. Дніпропетровськ), робота «P.S….. у пошуках правди».
Віталій Єрмак – репортер телеканалу «1+1», робота «Доктор Пі».
Дар’я Романська  – редактор ТО «День за днем», журналіст новин Кіровоградської ОДТРК, робота «Цинік-убивця – на 9 років за гратами».
Максим Савчук – кореспондент каналу ТВі, робота «Таємниця серверної кімнати».
 
Номінація «Надія журналістики» – Ольга Юдіна, позаштатний журналіст  суспільно-політичної інформаційно-аналітичної інтернет-газета «Фраза», робота «Потемкинская экология по-днепропетровски, или Штрихи к «пакращенню».
Фіналісти:
Мар’яна Пітковська – журналіст інформаційної служби телеканалу ZIK (м. Львів), робота «Аби добрим був».
Євгенія Подобна (Федоренко) – кореспондент «5 каналу», робота «Ремонт на Поштовій площі загрожує музею Магдебурзького права».
Тетяна Свереда – кореспондент газети «Луцький замок», робота «Малює, не торкаючись поверхні».
Вікторія Хамаза – редактор ТРК ВІККА (м. Черкаси), робота «Черкаський Хатіко».
 
Спеціальна номінація «Кращий матеріал про захист прав людини в Україні»:  Ігор Колтунов,  журналіст програми «Агенти Впливу» телеканалу НТН, робота «Міліцейські схеми».
Фіналісти:
Ольга Веснянка – журналістка української редакції Deutsche Welle, робота «Право на протест: судді краще знати, коли людям мітингувати?».
Тарас Зозулінський– спеціальний кореспондент "Юридичного Вісника України", робота «Озброєні й безкарні: влада лише імітує боротьбу зі злочинністю в лавах правоохоронців».
Анастасія Москвичова – журналіст Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа, робота «Кілька днів катувань – і нічого, крім штрафу?».
Рустем Халілов – журналіст журналу «Коментарі», робота «Побег от войны к бюрократии».
 
Спеціальним призом від компанії Amwayза «Кращий матеріал, що надихає на створення власного бізнесу» була нагороджена Віолетта Луньова за роботу «Эмоции работают на успех».
Претендентами на здобуття спеціального призу стали:
Олег Перетяка
Тетяна Авдашкова
Ірина Салій
Леніна Бичковська
 
Оцінювало конкурсні роботи експертне журі у складі:
 
Олексія Мустафіна, головного редактора телеканалу СТБ;
Олександра Бондаренка, журналіста департаменту інформаційного мовлення телеканалу «Україна»;
Зураба Аласанії, засновник ІА «МЕДИА-ПОРТ» (м. Харків);
Олександра Мартиненка, генерального директора «Інтерфакс-Україна»;
Наталки Гуменюк, незалежного журналіста, викладача НУ «Києво-Могилянська академія»;
Тетяни Мокротоварової, головного редактора інформаційно-аналітичного порталу «Коментарі»;
Андрія Куликова, ведучого програми «Свобода слова» на каналі ICTV;
Олекси Шалайського, керівника проекту «Наші гроші»;
Валентини Самар, керівника Центру журналістських розслідувань (м. Сімферополь);
Михайлини Скорик, незалежного тележурналіста, медіа-експерта;
Ярослава Сухомлина, видавця Чернігівської медіа-групи;
Ігоря Тупікіна, заступника головного редактора журналу «Фокус».
 
Членами журі спеціальної номінації «Кращий матеріал про захист прав людини в Україні», заснованої Програмою розвитку ООН в Україні за підтримки посольства Великої Британії в Україні, стали:
 
Юлія Щербініна, керівник Сектору демократичного врядування програми розвитку ООН;
Андрій Куликов, ведучий програми «Свобода слова» на каналі ICTV;
Максим Щербатюк, правозахисник, програмний директор Української гельсінської спілки з прав людини;
Максим Буткевич, правозахисник, журналіст;
Олексій Курка, координатор з питань інформаційної політики Посольства Великої Британії в Україні;
Тетяна Печончик, правозахисник, журналіст.
 
Церемонія нагородження переможців конкурсу «Честь професії 2013» відбулася 25 квітня у концерт-холі «Оазис» у Києві. Музичний супровід церемонії здійснив гурт LushLife.
 
Конкурс «Честь професії 2013» відбувався в межах Українського медійного проекту «У-Медіа», що здійснює Інтерньюз Нетворк за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Партнери конкурсу – Представництво Програми розвитку ООН в Україні, Посольство Великої Британії в Україні, компанія Amway, ТМ Інкерман, квіткова компанія «Камелія», компанія Кока-кола Україна, ТМ Неміров, Міжнародний Інститут Менеджменту, компанія КАТА.


Чернігівська Медіа Група поділилася досвідом з колегами
 
• Що таке якісна журналістика?
• Що, як і чому потрібно сьогодні в журналістиці міняти?
• Де взяти профі, які вміють працювати на кілька платформ і кілька форматів?
• Чи потрібна журналісту спеціалізація на якоїсь тематики - і навіщо?
• Чи повинна редакція періодично вивчати потреби свого читача і як вносити зміни?
• Як побудувати роботу редакцій традиційного і цифрового ЗМІ?
• Професійне навчання: як «вести» кожного співробітника і підвищувати його професіоналізм?
 
Цими та іншими питаннями задалися учасники щорічної Національної конференції з питань професійної журналістики, яка пройшла в Києві 25 квітня і зібрала представників різних ЗМІ з усієї країни. Ключовими доповідачами на конференції стали Анетт Новак (член правління Всесвітнього форуму редакторів), Микола Гавриляк (засновник проекту «Типовий Франківськ»), Дмитро Слинько (редактор проекту «Фокус. Красива країна»), Вахтанг Кіпіані (головний редактор сайту і ведучий програми «Історична правда »), Олена Матушенко (директор з маркетингу ДП« Бурда-Україна »), Ганна Добрийвечір (компанія TNS) та ін
Досвідом Чернігівської Медіа Групи поділився видавець Ярослав Сухомлин, який розповів про проект «Інше місто», який об'єднав творчий потенціал редакцій газет з чотирьох областей України. Судячи з кількості і тематиці питань, презентація викликала у слухачів не тільки цікавість, а й бажання повторити наш експеримент!
 

 
Захистила «Честь професії»
 
Увечері того ж дня в концерт-холі «Оазис» відбулося урочисте підведення підсумків та нагородження переможців IV конкурсу професійної журналістики «Честь професії». Цього року на конкурс, організаторами якого виступають Незалежна асоціація телерадіомовників та Українська асоціація видавців, було подано 936 робіт (статей, відео-та радіосюжетів) з усіх українських ЗМІ. Приємно відзначити, що до п'ятірки фіналістів у номінації «Краще розкриття складної теми» увійшла і співробітниця Чернігівської Медіа Групи, заступник головного редактора газети «Сім днів» Віра Єдемська (публікація «Неопалима», присвячена 70-річчю Корюківської трагедії).
Це вже другий конкурс «Честь професії», в якому відрізняються наші журналісти. Два роки тому в число фіналістів увійшла також Лариса Добриніна (газета «Погляд»).